Menu:
1. Owsianka.
2. Warzywna potrawka z fasolą.
Pada. Już nie kwiecień plecień, ale kratka trwa. Mokro, zimno. W domu dobrze, przytulnie. A dla brzuchów coś rozgrzewająco – kojącego (przepis na ok. 4,5 l gotowej potrawy).
Biała fasola, ugotowana z tymiankiem i solą.
5 cebul pokrojonych drobno, 2cm kawałek świeżego imbiru utarty drobno, olej i smażę powoli.
Dosypuję kmin rzymski w całości, kminek, curry, chili kruszone, garam masala, sól – tak po około łyżeczce.
Dodaję pokrojoną czerwoną paprykę. Smażę dp czasu aż papryka i cebula będą mięciutkie.
W garnku obok gotuję zupę. Wyjmuję z niej kawałek selera, 3 marchewki i kroję w słupki.
W dużym garnku łączę – fasolę, cebulę z papryką i przyprawami, pokrojone jarzyny. Dolewam butelkę pasaty, i tyle wody w której gotowała się fasola, ile potrzebuję do pożądanej konsystencji. Wrzucam dość drobno pokrojonego kalafiora, gotuję jeszcze 8 minut.
Jako dodatek występuje kasza jęczmienna, gotowana razem z podsmażoną cebulką.
I sałatka – liście szpinaku, sałata, ser feta, suszony pomidor, por, odrobina soli i oleju z pomidorów.