Menu:

1. Gofry.
2. Burgery soczewicowe, ryż, sałatka.
3. Kanapki z serem.

Gofry – sprawdźcie przepis podstawowy, pamiętajcie że ciasto gęste dla przeciętnej gofrownicy jest łatwiejsze do ogarnięcia, i róbcie gofry!

Burgerygotowana zielona soczewica, smażona cebula, sól pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, garść płatków owsianych, może dwie. Wszystko razem wygniecione dokładnie i wyrobione rękami na łatwo formującą się w kotleciki masę. Kotleciki formuję rękami posmarowanymi olejem, smażę na patelni na brązowy kolor.
Ryż jak to ryż, jaśminowy, gotowany moim sposobem, ale każdy sposób który daje pożądany efekt jest dobry. Dziś chciałam go podać jakoś inaczej niż zwykle. Efekt na zdjęciu poniżej. Wkładka – to zielony ogórek.
Jak to się robi? Na płat nori kładę ryż, nie grubszą warstwą niż ok 1cm, przy brzegu kładę to co ma być w środku, z jednej strony zostawiam ok 4cm wolego miejsca nori – to na końcówkę zawijania. Nie mam specjalnej maty do rolowania. Kawałek papieru do pieczenia świetnie pomaga zwinąć nori w zgrabna rolkę. Im ostrzejszy nóż do krojenia, tym lepiej.
Sałatka – poszatkowana biała kapusta, utarta marchewka, olej, orzechy włoskie – one robią dużą różnicę!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *