Menu:
1. Owsianka.
2. Bułeczki z pieczarkami.
3. Makaron z sosem pomidorowym.
Poniedziałki są zajęte. Połowę dnia zajmują nam zajęcia ceramiczne. Lubimy je wszyscy, i chętnie tworzymy różne cuda. Obecnie czekamy na gotowe prace, kto wie, może już za tydzień…
Padało od samego rana, fajnie było wyjść na ten deszcz z brzuchami ciepłymi od owsianki.
W torbie jechały z nami bułeczki z pieczarkami, pieczone z samego rana. Ciasto fajnie od wczoraj urosło, tylko, było zbyt miękkie, a ja z pośpiechu, no i … nie do końca graficznie mi poszło. Smakowo trzymały standard na szczęście.
Bułki drożdżowe z pieczarkami.
Przepis z książki Jadłonomia po polsku, Marty Dymek.
To moja ulubiona książka kucharska. Ile razy biorę ją w ręcę, zawsze mam ochotę gotować 🙂
Moje pięć groszy – używam zawsze świeżych drożdży, głównie dlatego, że je mam , a suche to raczej rzadko. Ile? 3-4 dkg na ok 05-0,7 kg mąki.
Ciasto powinno być o takiej konsystencji by dało się jej wałkować… Tak, zdecydowanie powinno tak być…
Sos pomidorowy lubimy zespołowo. Na szczęście.
Rozsmażone na patelni pomidory z cebulą, czosnkiem, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, oraz jeśli lubicie, z curry.